Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een effectieve behandelmethode bij klachten die voortkomen uit spierspanningen, ook wel ‘myofasciale triggerpoints’ genoemd. Deze techniek maakt gebruik van dunne naalden om specifieke punten in de spier aan te prikken, met als doel de spier te ontspannen en de pijn te verminderen.

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut zal eerst de triggerpoints in uw spieren lokaliseren. Dit zijn kleine verhardingen in de spier die pijn kunnen veroorzaken. Vervolgens worden er één of meerdere naalden ingebracht in deze triggerpoints. Het inbrengen van de naalden is over het algemeen niet pijnlijk. Wel kunt u een kortdurend krampgevoel ervaren als de triggerpoint wordt aangeprikt.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

  1. Snelle verlichting van spierpijn en spierspanningen.
  2. Verbetering van de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten.
  3. Ondersteuning van andere behandelingen zoals oefentherapie en massage.

Voor wie is dry needling geschikt?

Dry needling kan effectief zijn bij verschillende soorten klachten, zoals:

  • Hoofdpijn en migraine
  • Nek- en schouderklachten
  • Rugpijn
  • Tenniselleboog
  • RSI klachten
  • Spierpijn en spierspanningen in het algemeen

Is dry needling veilig?

Ja, dry needling is een veilige behandelmethode, mits uitgevoerd door een daartoe opgeleide fysiotherapeut. Er kunnen na de behandeling wel enkele bijwerkingen optreden, zoals blauwe plekken of spierpijn. Deze zijn over het algemeen mild en tijdelijk van aard.

Conclusie

Dry needling is een effectieve en veilige behandelmethode bij diverse soorten spier- en gewrichtsklachten. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op uw reguliere fysiotherapiebehandeling. Heeft u last van pijnklachten of spierspanningen? Vraag uw fysiotherapeut naar de mogelijkheden van dry needling.